/CKG/

Egyik első épülő projektünk ez a kis pilisjászfalui családi ház (lassan de biztosan el is készül). Megbízóink egy fiatal pár voltak akik nyitott szemlélettel fogadták az ötleteléseinket, így született meg ez a hagyományos formákból, de kicsit rendhagyó módon építkező épület. A telek a falu egy frissen kiparcellázott területén található, ahol a genius loci-t legjobban a „családi otthonteremtési támogatás” varázsszóval lehetne leírni, így igazodási pontot nehéz volt találni. Kiindulópontként ezért a hagyományos oromfalas háromosztatú házhoz nyúltunk vissza, ami az oldalhatáros (a tervezés közben szabadonállóvá módosított) beépítéssel jó kezdésnek bizonyult.

A tervezési program kialakítás során két gyerek és a két szülő számára terveztünk, figyelembe véve, hogy az épület mérete racionális keretek között maradjon. Ez a lépés rendkívül szimpatikus volt számunkra, mert bár a telekadottságok lehetővé tették volna, a ház minden szükséges funkcióval együtt nem lépi át a 90 m2-t. Az alaprajzi elosztásban a privát szférát és a közös tereket két külön részre osztottuk, amiket a bejárati nyaktag köt össze. A tömegformálás is ebből a hármas (lakószobák-bejárat-nappali zóna) tagolásból ered. Két oromfalas tömeget derékszögben elfordítva helyeztünk a telekre amiket egy lapostetős résszel kötöttünk össze. Ezáltal a tereplejtésből adódó szintkülönbséget is organikus fel tudta venni a ház, valamint a belső funkciók formailag is szépen elkülönülnek egymástól.

A homlokzati anyaghasználattal a magastetős tömegeket bontottuk tovább egy következő részletezettségi szinten. Vakolat és ragasztott téglaburkolat jelenik meg az épület külsején, illetve a hátsókert irányába a nappali tömegéhez illesztett faszerkezetű árnyékoló.